Golders Green Crematorium
Golders Green, London
Contemporary 2-storey brick extension to provide
additional office space for a Grade II Listed
Crematorium, drawing on the inspiration of the
surrounding buildings and using geometric symbology
and contrasting brick motifs to form a contemporary
addition to a heritage site.

Details
Project
Golders Green Crematorium
Location
Golders Green, London
Stages Completed
1-6
Description
Golders Green Crematorium is one of the first Crematoria built in England, dating back to 1912. The Crematorium is Grade II Listed and features some excellent examples of brick architecture throughout its collection of buildings, including coloured brick motifs, arched windows and strong geometry.

Forming part of the original nucleus of buildings within the site is an existing two storey office building, formerly providing residential accommodation for Crematorium staff during the early years of the site. Latterly, the building was converted into an office for the Golders Green Crematorium management, alongside the London Cremation Company. The original building is domestic in appearance, with a pitched clay tiled roof, and is situated within the centre of the forecourt of the Crematorium, surrounded by car parking spaces and other various buildings which are within the site. The building had previously been added to with a single storey extension, the design of which was uncomplimentary to the original building and its surroundings.

Due to the growth of the company, the LCC commissioned MortonScarr to design the extension and refurbishment of the existing office building to provide its corporate home, alongside maintaining space for the Golders Green Crematorium management team. The building includes a new reception space, alongside offices, meeting rooms and kitchenette facilities.

Drawing on the inspiration of the surrounding buildings, MortonScarr designed a two-storey extension to the existing building. The extension was designed to contrast the host building; a flat roofed design to contrast the pitched tiled roof, with the extension connected back to the original structure via frameless glazing that enhanced the contrast between new and old.

The extension has been designed in reverence to the surrounding brick structures found on the wider site, using a composition of solid and lattice brickwork as a contemporary take on the craftsmanship of the original structures as well as referencing geometric symbology. Contrasting brick motifs have also been included to continue this feature found elsewhere on the site.
Similar Projects
Palace Road
Brixton, London
Gipsy Hill
London
Heathervale House
Royal Tunbridge Wells, Kent